sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Paljon on tekeillä - osa 2: kutomiset



Tein poikakaverille joululahjan kylkiäiseksi villasukat. Ilman kuvioa on tylsä kutoa, joten selailin sukkakirjojani sopivan hillittyä ohjetta etsien. Mukava kahden silmukan palmikkomallikerta löytyi Neulekirjasta. Värinsä sukka sai poikakaverini firman logon väreistä. Täytyihän näissä sentään jotain ideaa olla.

Poikakaverin vanhemmillekin halusin jotain tehdä, joten päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kantikasta koria. Pyöreitä olen toki ennenkin tehnyt. Kori valmistui yhdessä illassa, hirveässä kiireessä. Ekaksi työksi ihan hyvä, joskin hieman vino. Venyttämällä ja vanuttamalla siitä sai vähän suoremman, mutta pohjan teossa olisi pitänyt alusta asti kiinnittää enemmän huomiota suoriin reunoihin. Muistan tämän toivottavasti ensi kerralla.

Siskolle tekemäni punahilkkatossut olivat kovassa käytössä kuluneet puhki, joten jouluna pääsin niitä paikkailemaan. Törmäsin netissä sattumalta minulle uuteen tapaan paikata sukkaa, joten pääsinkin sitä samantien kokeilemaan. Siinä sukkaan kudotaan erillinen paikka sukassa olevista, ehjistä silmukoista.

Sukat Fitz-kuviolla

Ohje palmikkomallikertaan: Neulekirja. Tähkäpää ja muut lempineuleet (Korhonen&Österman. Gummerus 2010): Fitz-sukat.
Ohje sukkaan: esim. Seitsemän veljestä -langan vyötteestä (ks. Näimmie kuon ja virkkaan)

Langat: Novita Seitsemän veljestä violetti (150 g), pinkki (150 g) ja harmaa (150 g) sekä Basic oranssi (50 g)
Puikot: sukkapuikot nro 3.0

Huom.! Palmikkomallikerta on tekijänoikeuksien alaista sisältöä, joten minulla ei ole oikeutta julkaista sitä. 

Luo 42 s ja neulo 4 krs joustinneuletta 1 o, 1 n. Aloita mallikerta. Toista mallikerta neljä kertaa ja aloita kantapää. Jatka kantapään jälkeen mallineuletta jalkapöydälle jäävillä silmukoilla. Minulla on tapana kutoa silmukoita koko ajan puikolta toiselle, jotta mihinkään ei jää reikiä. Tästä syystä pohjan ja päälyosan vaihtuminen puikolla siirtyy koko ajan, joten se on hyvä merkitä esim. langalla. Kun sukka on sopivan pituinen, lopeta mallikerta ja aloita kärkikavennukset kutoen sileää neuletta. Tee toinen sukka samoin. Vaihtele värejä haluamallasi tavalla. Tein joustinneuleen, kantapään ja kärjen harmaalla, mutta muuten värit saivat vaihtua miten sattuu.


Kantikas kori

Ohje: sovellettuna Kauhavan Kangasaitan eli Lankavan ohje
http://www.lankava.fi/WebRoot/esito/Shops/esito/MediaGallery/OHJEET/Virkattu_lehtikori.pdf

Lanka: Novita Eco Tube valkoinen (500 g)
Virkkuukoukku: nro 6.0


Aloita virkkaamalla pohja. Virkkaa aloitusketjuksi 24 kjs. Virkkaa 1 ks 2. ketjusilmukkaan ja 1 ks jokaiseen ketjusilmukkaan. Virkkaa kääntymiskohtaan 1 kjs. Jatka virkkaamalla 1 ks jokaiseen silmukkaan ja virkkaamalla 1 kjs kääntymiskohdassa. Kun pohja on haluamasi kokoinen, aloita reunat. Virkkaa kappaleen ympäri 1 ks jokaiseen silmukkaan pitkillä sivuilla ja jokaiseen kerrokseen lyhyillä sivuilla. Sulje kierros virkkaamalla 1 ps ja aloita uusi kierros virkkaamalla 1 kjs. Kun reunat ovat haluamasi korkuiset, katkaise lanka kierroksen lopussa, virkkaa 1 ps ja vedä lanka silmukan läpi.
Tee tämän jälkeen nurkkiin saumat. Lankavan ohjeesta poiketen, tein nämä työn oikealle puolelle. Taittele työn kulmia niin, että hahmotat paremmin, mihin sauma tulee. Vie koukku alimpien silmukoiden läpi, vedä lanka niiden läpi ja tee 1 ps. Jatka näin ylöspäin kohti korin reunaa. Katkaise lanka viimeisen ps:n kohdalla ja vedä lanka silmukan läpi. Tee sauma vielä kolmeen muuhunkin kulmaan. Päättele langanpäät.



Sukan paikkaaminen

Reikä tossun kärjessä.
Ohje: http://jackie-es.com/the-designing-day/repairing-a-hand-knit-sock-with-a-knit-in-place-patch.php

Lanka: mahdollisuuksien mukaan sukassa alun perin käytettyä lankaa
Puikot: mahdollisuuksien mukaan samankokoiset kuin sukassa alun perin käytetyt

Reiän päälle kudotaan siis paikka sukassa alun perin käytetyllä langalla. Jos tätä lankaa ei ole enää, paikkaan voi käyttää saman väristä lankaa tai vaikka jotain aivan toisenlaista lankaa. Puikot olisi hyvä olla samankokoiset. Käytin tossuja tehdessä puikkoja nro 6.0., mutta niitä ei jouluna meiltä kotoa löytynyt, joten käytin puikkoja nro 4.0.


Paikkaus menossa.
Paikka aloitetaan poimimalla pari kerrosta reiän alta silmukoita sen verran, että niitä on pari silmukkaa reiän leveyttä enemmän. Näillä silmukoilla kudotaan kaksi kerrosta sitä neuletta, jota sukassa on tässä kohtaa tehty. Yleensä siis sileää neuletta, mutta näissä tossuissa ainaoikeaa. Sen jälkeen jokaisella kierroksella poimitaan sukasta mukaan yksi silmukka puikon molemmissa päissä. Näin paikka kiinnitetään jo tekovaiheessa sukkaan. Tee puikon alussa poimitulla silmukalla ja puikon ensimmäisellä silmukalla ylivetokavennus. Puikon lopussa kudo viimeinen silmukka poimitun kanssa yhteen. Varmista, että poimit silmukat parin silmukan päästä reiästä ja sopivalta etäisyydeltä paikasta, jotta paikasta ei tule löysä eikä liian tiukka. Jatka näin kunnes paikka yltää pari kerrosta reiän yli. Katkaise lanka, mutta jätä lankaa riittävästi päättelyyn. Pujota langanpää parsinneulasta. Kiinnitä puikolla olevat silmukat sukkaan poimimalla parsinneulalla 1 s sukasta ja 1 s puikolta ja vetämällä langan molempien läpi. Toista tämä kunnes olet kiinnittänyt kaikki puikolla olevat silmukat sukkaan. Päättele langanpäät.

Valmis paikka.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti