perjantai 6. tammikuuta 2017

Effervesce ja palleropalmikko

Tässä kaksi kaunista kuvioa jouluisen värisissä sukissa. Molemmat sukat on kudottu varpaista varteen, mutta kuviot voi kutoa myös tavallisiin sukkiin. Sellaisiin nämä molemmat on alun perin tarkoitettukin. Molempiin sukkiin riittäisi yksi lankakerä, mutta jos kutoo kaksi sukkaa yhtä aikaa, lankakeriä tarvitaan kaksi.

Effervesce
Näissä lankana oli Red Heart Soft
Tähän kuvioon olen ihastunut toden teolla. Ensimmäiset sukat valmistuivat 2014 ja ne jäivät harvinaislaatuisesti omaan jalkaan — en ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Silloin kudoin ensimmäisiä kertoja varpaista varteen ja lanka oli paljon paksumpaa kuin ohjeessa, joten ymmärrettävästi kuvio näytti eriltä. Hienot niistä silti tuli, vaikken samantien ollutkaan sitä mieltä. Ahkerasti niitä tuli kuitenkin käytettyä, sillä nyt ne odottavat pesua ja paikkausta.

Raitalangassa kuvio ei erotu yhtä selkeästi
Kaverini sattui mainitsemaan syksyllä, että hänellä on villasukat vähissä. Mummo ei niitä enää kudo ja vanhat ovat jo menneet rikki. Ilmoittauduin heti vapaaehtoiseksi sukkatoimittajaksi! Kaverilla on vieläpä somat ja sirot jalat, kokoa 35-36. Siltä istumalta valitsin yhden monista langoistani ja päätin tehdä pitkästä aikaa effervescet.
Kuvion nimi tarkoittaa kuplimista, poreilua, ja sitä se mukaileekin. Kuplat alkavat kärjestä ja lisääntyvät vartta kohti. Mitä ohuempi lanka, sitä enemmän kuplia lopussa. Raitalangassa kuvio ei tietenkään näy yhtä hyvin, mutta mieli teki raitalankaa!

Alkuperäinen, ilmainen ohje englanniksi Ravelryssä: http://www.ravelry.com/patterns/library/effervesce
Lanka: 7 veljestä Polkka
Puikot: pyöröpuikot nro 3.5

Kun ajatuksen hoksaa, ohjetta ei tarvitse enää seurata ja kuplia voi tehdä oman mielen mukaan. Alkuperäisessä ohjeessa tehdään aina vuorotellen yksi kupla ja kaksi kuplaa. Punaisissa sukissa tein aina vain yhden kuplan. Kuplien sisällä neulotaan oikeaa ja kuplien reunan silmukat kudotaan takasilmukasta oikein. Kuplien ulkopuoliset oikeat kudotaan myös takakautta, jotta ne nousevat esille.

Alla alkuperäisen ohjeen kehittäjän Kimberly Pieperin kaaviot. Ne ovat nyt siinä järjestyksessä, missä niitä varpaista varteen sukkia tehdessä katsotaan. Koska minun lankani oli paljon paksumpaa kuin Kimberlyn, varsi ei ollut ihan noin täynnä kuplia. Tykkään tästä ajatuksesta, että kuplat levittäytyvät varpaista kohti vartta!
Vasemman jalan jalkapöydän kaavio
Oikean jalan jalkapöydän kaavio













Vasemman jalan varren kaavio










Oikean jalan varren kaavio










Lyhenteiden suomennokset ja kuvioiden selitykset





































Palleropalmikko

Äitille tein joululahjaksi sukat Suuri Käsityö -lehden kuviolla. Sukat olivat koon 39-40 jalkaan. Toistin kuvion kaksi kertaa. Lankana oli Ville, joka on seiskaveikan tyylinen villasekoitelanka. Siinäkin on 75 % villaa ja 25 % polyamidia. 

Ohje: Suuri Käsityö 10/2016
Lanka: Ville, tummanpunainen
Puikot: pyöröpuikot nro 3.5

Huom.! Kuvio on tekijänoikeuksien alaista sisältöä, joten minulla ei ole oikeutta julkaista sen kaavaa.

Pallerot eivät aluksi meinanneet erottua ollenkaan, vaan jäivät ikään kuin sukan kääntöpuolelle. Kun sukat olivat valmiit, suihkutin niihin hieman vettä ja painelin pallerot oikealle puolelle. Kun sukat olivat kuivuneet, pallerot pysyivät oikealla puolella.
Koska kuvio tuli sukan sivuille, kudoin sukkia yhtäaikaa vain kuvion alkuun asti.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti