lauantai 30. joulukuuta 2017

Some villitsee: Jämälankarinki, Ystävänpäiväsukat ja Suomi 100 -vauvasukat

*******************Luonnosten kätköissä *************************************************************
Löysin tämän luonnoksen siivotessani blogia. Se on aloitettu vuoden 2017 alussa, kun Ystävänpäiväsukat olivat vielä kesken ja tehtailin Suomi 100 -sukkia koko ajan lisää. En vain koskaan saanut kirjoitettua sitä loppuun. Nyt teksti on päivitetty ja valmiina julkaistavaksi!
***********************************************************************************************************

Jämälankarinkiin tekemäni sukat.
Joulun jälkeen kutomisintoni on ollut huipussaan, ja to do -listani sen kun kasvaa kasvamistaan. Ensimmäistä kertaa innostuin nyt osallistumaan myös somessa pyöriviin kutomisjuttuihin.
Jämälankaringin ideana oli, että jokainen kutoo tuntemattomalle ihmiselle jämälangoistaan sukat. Järjestäjä keräsi kaikilta tarvittavat tiedot (jalan koko ja pituus, mahdolliset allergiat ja lemmikit, osoite) ja jakoi sitten jokaiselle parin. Sukat postitettiin maaliskuussa, joten kutomiselle oli aikaa pari kuukautta.
Ystävänpäiväsukissa kudotaan kirjoneuletta, jonka mallineule on Niina Laitisen käsialaa. Hän paljastaa joka aamu seuraavan kuviopätkän. Sukkien teko alkoi 20.1. ja päättyi juuri ennen ystävänpäivää. Kudon edelleen kaikkein mieluiten varpaista varteen, kaksi sukkaa yhtäaikaa, joten tein sekä jämälankasukat että ystävänpäiväsukat sillä tavalla. Tästä syystä aloitin ystävänpäiväsukat vasta helmikuun puolella, jotta pystyin aloittamaan kuvioinkin ns. väärästä suunnasta. Alkuperäinen suunnitelma oli käyttää jalkaterässä itsekeksittyä kuvioa ja varressa Niina Laitisen mallineuleita, mutta toisin kävi.
Vuosi 2017 on Suomen juhlavuosi, kuten kaikki varmasti ovat huomanneet. Kaikki tänä vuonna syntyvät vauvat saavat synnytysosastolta mukaansa sinivalkoiset sukat, joita kaikki vapaaehtoiset saavat sairaaloihin toimittaa.

Jämälankaringin sukat
Nämä kauniit JonSukat minä sain jämälankaringistä.

Valmistauduin ystävänpäiväsukkiin harjoittelemalla kirjoneuletta, tai ainakin värien vaihtamista, jämälankaringin sukissa. Valitsin yksinkertaisen kuvion, jotta voin keskittyä kokeilemaan langan päättelemistä kutoessa. Valitsin lankalipastostani kolme lankaa ja sekoittelin niitä miten sattuu. Tein myöskin eripariset sukat, koska tykkään erilaisuudesta.
Olen joskus vuosia sitten tehnyt enemmän kirjoneuleita ja silloin myös kokeillut tuota samantien päättelemistä. Tuntui kuitenkin, että päättely kiristi sukkaa ja lähti helposti purkautumaan. Nyt pujottelin lankaa hieman pitemmältä matkalta. Lopuksi kävin kyllä vielä langanpäät läpi ja päättelin niitä tarvittaessa parsinneulalla.


Kuvion ohje: Rakas villasukka (Suuri Käsityö -lehden toimitus ja Taija Kuula. Sanoma Media Finland. 2014.): Magdaleenan sukat
Langat: Novita 7 veljestä Raita, 7 veljestä harmaa, 7 veljestä/Nalle valkoinen
Puikot: pyöröpuikot 3.5

Tämä kuvio oli niin yksinkertainen, nätti ja vaivaton tehdä, ettei varmasti jää viimeiseksi kerraksi, kun tätä käytän. Ylipäänsä voisi kyllä kuluttaa jämälankoja nätteihin sukkiin useamminkin. Niitä voisi sitten lahjoittaa sukkia tarvitseville.
Parillani oli koon 41 jalka, mutta koska kuvio tekee sukasta melko löysän, silmukoita oli vain 44. Kuvio on oikeastaan pitsistä joustinneuletta. Joka toisella kierroksella tehdään langankiertoja ja joka toisella kudotaan 2 o, 2 n. Langankierto on vuorotellen ennen ja jälkeen yhteenneulomisen. Kuvion kyllä oppi nopeasti!





Ystävänpäiväsukatvanttuut

Päätin tehdä nämä sukat lahjaksi läheisimmälle ystävälleni, jolla on samankokoinen jalka kuin minulla (39). Itse keksimäni värikuvio kiristi jalkaterää kuitenkin niin paljon, että silmukoita olisi pitänyt olla enemmän. Olin kuitenkin laiska, enkä jaksanut purkaa kaikkea pois. Niinpä näistä tulikin Ystävänpäivävanttuut! Tulipa samalla huomattua, että vanttuut on erittäin kätevä tehdä sormista ranteeseen.

Kuviossani harmaa, valkoinen ja keltainen silmukka kiertävät kämmentä. Värit siirtyvät joka toisella kerroksella. Resorissa on 1 o, 1 n -joustinneuletta.

Langat: Novita Nalle harmaa, valkoinen ja keltainen
Puikot: pyöröpuikot 3.5













Suomi 100 -vauvasukat
Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi jokainen juhlavuonna syntyvä vauva saa kotiinviemisiksi suomisukat. Sukkia saa kutoa kuka tahansa, ainoa sääntö on, että niiden tulee olla sinivalkoiset. Sukat lahjoitetaan oman asuinalueen sairaanhoitopiirille. Minun ei omaksi onneksi tarvinnut toimittaa sukkia sen kauemmas kuin poikaystäväni äidille, joka työskentelee kätilöopistolla.
Vauvojen sukkia on niin helppoa ja nopea tehdä, että halusin tehdä keräykseen enemmän kuin yhden parin. Samalla sain tilaisuuden kokeilla varpaista varteen sukkia tässä koossa! Junasukat tein kuitenkin tavallisesti, varresta varpaisiin, tosin kaksi yhtä aikaa. Tavallisessa tavassa huonoin puoli on se, että joudun aina purkamaan aloituksen monta kertaa etsiessäni oikeaa silmukkamäärää. Kaiken kaikkiaan tein viidet sukkaparit, joista tässä neljät kuvattuina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti